donderdag, januari 14, 2010

Achteruitlopen of helemaal zonder benen?

Achteruitlopen is een relatief nieuwe sport die door steeds meer mensen serieus wordt beoefend. Inmiddels worden er zelfs hele marathonwedstrijden achteruitlopen georganiseerd. Het ziet er misschien erg grappig uit, maar het is toch een stuk moeilijker dan je denkt.
Wie achteruitloopt, gebruikt een andere techniek dan bij het normale vooruitlopen. Je moet op je voorvoet beginnen en op je achtervoet eindigen. Ook omdat je coördinatie een stuk minder is valt verder aan te raden om kleine passen te nemen. Overigens wordt achteruitlopers aanbevolen tijdens wedstrijden elleboogbeschermers te dragen.
Achteruitlopen zal waarschijnlijk niet snel op de Olympische Spelen te zien zijn, maar de WK zijn sinds jaar en dag een feit. Vooralsnog is Duitsland de grote voortrekker, of beter: achtertrekker, in de meeste disciplines. Maar dan heb je het ook niet meer over achteruitlopen, maar over rückwertslaufen!

“Blade runner” Oscar Pistorius (1986) uit Zuid-Afrika is een echte doorzetter. Op heel jonge leeftijd verloor hij beide benen, maar dat weerhield hem er niet van een succesvol atleet te worden. Op carbonprotheses haalt hij Olympisch goud op de Paralympics en loopt ook een aantal wereldrecords. Ambitieus als hij is wil Pistorius deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking: “Ik voel me niet gehandicapt”.
Begin 2008 verbiedt de internationale atletiekfederatie (IAAF) hem echter om hieraan mee te doen. Reden: de protheses zouden hem een technisch voordeel geven. Wetenschappelijk onderzoek wijst vervolgens uit dat dit niet aantoonbaar kan worden vastgesteld. Het internationale sporttribunaal in Lausanne geeft de Zuid-Afrikaan de kans om zich te plaatsen voor de Zomerspelen in Bejing.
Uiteindelijk komt Pistorius zeventiende seconde tekort voor deelname aan de 400 meter en in de estafetteploeg wordt hij niet opgenomen. Hij krijgt dus niet de kans om de prestatie van George Eyser in 1904 te evenaren. Deze atleet stond met één houten been in verschillende finales.

Een trimmer.