Meer zuurstof in de lucht bij regen en wat bij kou?
Het volgend schrijven is deels eigen ervaring en deels wetenschappeljk ondersteund:
Als het in de zomer tijdens een hardloopwedstrijd wat gaat (mot)regenen
hebben we het er met elkaar over dat het ineens een stuk beter ging.
Wat is hiervan de oorzaak, of is het alleen maar gevoelsmatig?
Er zit meer zuurstof in de lucht, maar is dat wel zo?
Het vuil in de lucht zal neerslaan op de grond, dus schonere lucht.
Bij warm weer kan een buitje geen kwaad.
Anders wordt het als je bezig bent met een marathon, dan kan je weer te veel afkoelen wat je tijd niet ten goede komt.
Je spieren schreeuwen om zuurstof bij een zware belasting. En als het warm is, krijgt je hart er een afkoelingsprobleem bij. Als het dan gaat regenen koelt je lichaam vanzelf af, afkoelingsprobleem neemt dus af wat weer een prettig gevoel geeft. Hoe meer zuurstof het hart uit de longen op kan halen, hoe beter dat is voor je spieren. De zuurstof die je spieren bereikt kun je verhogen door je VO2 max. te verhogen.
Snelheidstrainingen , zoals interval, Fartlek of het zo snel mogelijk afleggen van een korte afstand, waarbij je wordt gedwongen zoveel mogelijk zuurstof naar binnen te zuigen, helpen je je zuurstof opname te vergroten. Om zuurstof binnen te krijgen is een goede ademhaling een eerste vereiste. Af en toe diep in- en uitademen tijdens het lopen, is een verademing voor je spieren.
Rennen in de kou heeft tot 4 graden Celsius niet zoveel effect op de hoeveelheid zuurstof die het lichaam gebruikt om te functioneren. Maar als de temperatuur daalt onder het vriespunt kan het 15 tot 20% extra zuurstof nodig hebben om dezelfde snelheid vol te houden.
Wanneer de temperatuur van je bloed onder de 37 graden daalt ‘bindt’ het hemoglobine in je bloed de zuurstof steviger dan anders en laat het minder makkelijk vrij in de spieren.
Een trimmer.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home