vrijdag, juli 02, 2010

Links-of rechtsaf en lopen maar

Heb jij wel eens stilgestaan in welke richting jij je rondjes het liefst aflegt? En ken je het gevoel de verkeerde kant op te lopen? Gaat de echte tijdloper met de klok mee en de recreant liever tegen de klok in? De meeste hardlopers vertonen bij de start van een training een onbewuste voorkeur voor links-of rechtsom. Waarschijnlijk is de links/rechts-dominantie bepalend voor je keuze. De zenuwbanen tussen je zintuigen/ledematen en je hersenen verlopen grotendeels gekruist, zodat bij linkshandigen de rechterhersenhelft dominant is en omgekeerd. Dit gaat zover dat het zelfs de looprichting bepaalt.
Tip>> Bekijk de wereld ook eens vanuit een ander perspectief en kies voor de “andere” looprichting. Je zult versteld staan wat je dan allemaal ziet!

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die om welke reden dan ook spanningen, stress, gevoelens van angst of depressie ervaren, veel baat hebben bij hardlopen. Ook bij vermoeidheid. Het zit in onze primaire natuur: bij gevaar moet er iets gebeuren: vechten of vluchten. Stresshormonen als adrenaline zorgen ervoor dat alle energie naar je spieren gaat om te bewegen, er wordt actie van je gevraagd.
Onze hersenen herkennen problemen en spanningen als gevaar: deadlines, werkbehoud, te veel afspraken, problemen thuis. Je lichaam maakt stresshormonen aan om te blijven presteren. Bij echte stress kom je niet meer tot rust, dus ook niet tot herstel. Het zit in je lijf, je krijgt pijn, slaapt slechter en wordt gevoeliger. Je kunt zelfs ziek worden. Door actief te bewegen en een goede verbranding te stimuleren neemt die spanning af. Kortom, met hardlopen geef je je problemen het nakijken.

Een trimmer.