maandag, september 13, 2010

To stretch or not to stretch


Wat is de zin van rekken en strekken?

De meningen zijn verdeeld.
Oud trainer van Ajax en AZ, Co Adriaanse heeft het altijd maar modieuze onzin gevonden, dat eerder kwaad dan goed doet. Hij krijgt steun uit onverwachte hoek. Volgens het Britisch Medical Journal helpen rek-en strekoefeningen op geen enkele wijze tegen het voorkomen van spierpijn of blessures.



Toch heeft stretchen zin. Volgens onderzoek is het een nuttig ritueel om in de juiste stemming voor het sporten te komen.
Maar let op! Als je stretcht, doe het dan licht en statisch. Te fanatiek stretchen leidt tot microscheurtjes in je spierweefsel. Het gevolg: stevige spierpijn twee dagen na het lopen.

Maar het kan nog erger: Een spierkater (Muscle Hangover)!!
Heb jij wel eens een spierkater gehad? Nee, het is geen grapje: een spierkater bestaat. Het is een ernstige vorm van spierpijn waarbij elke beweging pijn doet. Een spierkater ontstaat door overbelasting van de spieren, meestal door intensieve trainingsarbeid en betekent (net als de huis-tuin-en-keuken drankkater)




even behoorlijk afzien, maar is verder redelijk onschuldig.
De spierkater kan een aantal dagen aanhouden. De pijn komt langzaam op gang en is meestal de tweede dag na de inspanning het hevigst. Dit wordt veroorzaakt door microtrauma's in de spiercellen.


Een klassieke massage, met diep langs de spieren strijken, kneden, frictie en schudden helpt om de stofwisseling te herstellen.
Voorzichtig bewegen kan evenmin kwaad. Heb je echter na een dag of vijf nog steeds pijnklachten, dan is er iets anders aan de hand en kun je beter een afspraak maken met je huisarts.

Een trimmer.