maandag, juli 19, 2010

Je moet het maar weten.

Melkzuur is verantwoordelijk voor de verzuring van de spieren. Toch?
Melkzuur heeft al decennialang een slechte naam. Volgens de gangbare opvatting stapelen je spieren melkzuur op als je "je in het zuur loopt".
Met als resultaat: spierpijn. In werkelijkheid maken je spieren melkzuur aan om zo lang mogelijk te kunnen aanspannen.
Zonder melkzuur was je allang gestopt met lopen. Het beschermt juist tegen vermoeide spieren menen wetenschappers van de universiteiten van Melbourne en Arhus. Melkzuur trekt water aan, en dit zorgt voor de spierpomp. Bovendien gaan de haarvaten rond de spieren verder open staan, waardoor er een verbeterde toevoer van zuurstof naar de spieren is.

Hoe sneller je na een training het verlies aan koolhydraten weer aanvult, des te sneller je lichaam herstelt.
Idealiter zou je binnen 20 minuten na afloop van een training een koolhydraatrijke snack moeten nuttigen.
Deze fase wordt wel het "20 minuten window" genoemd: de periode waarin je spieren nog warm zijn en daardoor beter en sneller hun voorraad aan koolhydraten aanvullen.
Als je hiervan geen gebruik maakt, kun je achteraf zoveel pasta eten als je wilt, de achterstand haal je nooit meer in. Een eerste uitgebreide koolhydraatrijke kun je het beste 1 à 2 uur na de training tot je nemen.
Eigenlijk dienen al je maaltijden de eerste 24 uur na de training koolhydraatrijk te zijn. Als dat niet het geval is, wordt de "batterij niet volledg opgeladen" en zullen je prestaties tijdens de volgende training eronder lijden.
Voorbeelden van gezonde snacks zijn:
-energierepen
-yoghurt
-vers of gedroogd fruit
-sandwich met jam
-fruitsap
-koekjes

Yoghurt. Slecht voor, goed na het lopen.

Een trimmer.