zondag, oktober 31, 2010

Av DEM Coopertest




Hallo Allemaal,

Op Vrijdagavond 26 november organiseren wij op de baan een coopertest.
Aanvang: 19.30 uur
Kosten: gratis, AV DEM
Er is deze avond dus geen gewone training maar we gaan dan deze test lopen.
Hieronder een stukje geschiedenis over deze test en wat tabellen over de afstand die afgelegd wordt en de daarbij horende leeftijd van man of vrouw.

Onze groep (Lova) valt grotendeels in de groep leeftijd 20-50+.
De groep ervaren lopers is bedoeld voor degene die echt wedstrijden lopen op een hoger niveau.
Iedereen, leden en niet-leden mogen meedoen.
Dus zet hem in je agenda en in ieder geval tot vrijdag 26-11-2010

Groeten, Mart van Hoolwerf en Menno van Stralen


Een coopertest is een oefening waarbij de conditie van een deelnemer wordt gemeten. De meest bekende vorm daarvan is die waarin een hardloper in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand aflegt.

De test is ontworpen door Kenneth Cooper, een arts bij de Amerikaanse luchtmacht die in de jaren '60 Amerikaanse ruimtevaarders begeleidde. Cooper liep in zijn jeugd zelf 4'18" op de mijl, maar na zijn medische studies kreeg hij last van hoge bloeddruk en overgewicht. Hij ontwierp voor zichzelf een oefenprogramma om dit overgewicht weg te werken en zijn conditie drastisch te verbeteren. De resultaten die hij dus zelf aan den lijve ondervond, publiceerde hij en hij overtuigde bovendien de Amerikaanse legerleiding de test te gebruiken om het uithoudingsvermogen (UHV) van de soldaten te bepalen.

Inmiddels is de coopertest in vrijwel de gehele sportwereld ingevoerd als handig en snel instrument om iemands basisconditie te bepalen: uit de afstand die iemand in 12 minuten loopt kan heel eenvoudig zijn/haar conditiepeil worden afgelezen. De test is daarom geliefd bij sportleraren op middelbare scholen en sportclubs. Als de test wordt afgelegd op een stationair apparaat zoals een loopband, hometrainer of crosstrainer en er wordt een cardiogram gemaakt dan ontstaat ook een beeld van de toestand van het hart.

Overigens ontwikkelde Cooper de test ook voor andere aerobe activiteiten, zoals fietsen en zwemmen' Hij heeft gekozen voor 12 minuten omdat bij lichamelijke inspanning na ongeveer die tijdsduur de hartstlag niet verder stijgt en er een steady state ontstaat. Ook wilde hij per dag een zo groot mogelijk aantal betrouwbare tests uitvoeren.

In zijn studie over de dood van hardloper Jim Fixx heeft Cooper geopperd dat een test van 12 minuten voor sommigen te kort zou kunnen zijn om latente hartproblemen aan het licht te kunnen brengen.

Voor de Coopertest worden diverse tabellen gehanteerd. Onderstaande tabellen zijn bedoeld voor: leeftijd 13-20, leeftijd 20-50+ en voor ervaren lopers.

5 Comments:

At 9:54 p.m., Anonymous Peter A said...

Wie durft het aan om te kijken waar we staan?

Daarna nog lekker een kopje koffie, offfffff

 
At 11:26 a.m., Anonymous Peter A said...

Ik ga voor minimaal 2400 meter
wie gat er voor meer?

 
At 4:45 p.m., Anonymous peter aardenburg said...

Is er dan echt niemand die de uitdaging aandurft????
Of heeft er niemand dorst?

 
At 6:13 p.m., Anonymous Ralph said...

Is iedereen bang voor de prestatie die Peter gaat leveren? Je kan daarna de hele avond nog bijkomen in de kantine onder het genot van een "sportdrankje"!!

 
At 6:01 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ik denk dat Peter de snelste van het hele stel is.
Kom allemaal gezellig lopen op de baan. In het voorjaar 2011 doen we weer een coopertest. Kan je zien of trainen zin heeft...;-))

 

Een reactie posten

<< Home