dinsdag, oktober 12, 2010

Kledingadvies van dokter Ron


Welke kleding moet je aan als je gaat hardlopen?

Dit onderwerp verdient de belangstelling, daar ik gemerkt heb dat vooral voor de Dam tot Damloop enkele atleten van Vrijheid Blijheid een verkeerde keuze maakten.
Daar we bijna 2 uur moesten wachten in Amsterdam alvorens te starten was het belangrijk om warm te blijven vooral omdat deze editie onder veel koudere temperaturen werd gelopen dan andere jaren. Twee uur warming-up in de warme buurt is ook ietwat lang.
Vandaar enkele tips voor de aankomende maanden. Welke kleding moet je aan van oktober tot april?
Blijft het zweet als een filterlaagje op je huid achter, dan verlies je lichaamswarmte wanneer de wind door je kleding heen blaast.
Thermokleding als ondergoed houdt de warmte effectief vast. Dit materiaal bestaat uit holle synthetische vezels die transpiratievocht opnemen en doorgeven aan de volgende laag, een shirt en een broek.
Een runningtight, een strakzittende broek (lang, driekwart of kort) met dezelfde thermo-eigenschappen, is ideaal voor de winterperiode. Het vocht wordt afgevoerd, je blijft droger en dus ook warmer. Het onderhemd houdt het lijf warm en de armen vrij.
Een muts is een must bij kou. Je voorkomt ermee dat je tot 30% lichaamswarmte verliest! Bovendien ligt een voorhoofdsholteonsteking op de loer als je met koude tegenwind loopt te buffelen.

De laagjestheorie:
De eerste laag: thermo-ondergoed.
De tweede laag: geen katoen! Katoen neemt weliswaar heel goed vocht op, maar houdt het ook vast! Je shirt raakt verzadigd en je krijgt het koud. Zorg dus voor een niet al te strak zittend shirt van vochtdoorvoerend materiaal. Dit bevordert de thermoregulatie van je lichaam, zodat je lekker warm blijft.
De derde laag: als het echt guur en koud is. Deze laag moet je beschermen tegen regen en wind, dus kies materiaal dat zoveel mogelijk winddicht, waterafstotend en goed ventilerend is. Gore-tex is minder geschikt voor hardlopers vanwege de hoge warmteproductie tijdens het lopen.

De 10 graden celciustheorie.
Sinds jaar en dag houden we bij Vrijheid Blijheid vast aan de volgende regel: Als het kouder wordt als 10 Gr.C, trek dan een lange broek aan tijdens trainingen.

Veel comfortabel (niet te warm , niet te koud)loopplezier toegewenst de komende maanden.
Een trimmer.


Je goed kleden! Snappen we het nou? Dank je, dokter Ron.