maandag, februari 07, 2011

Interval: Extensief of intensief?

De intervaltraining is misschien wel de meest gedisciplineerde trainingsvorm van het hardlopen. Wat voor elke trainingsvorm geldt, gaat ook hier op: welk schema en welke soort interval het beste bij je past, moet ook uit de praktijk blijken en kun je per keer variƫren. De ene keer de versnelling op een iets lager tempo, waarbij de tijd naar een lagere hartslag en het herstel korter is en het aantal malen dat je kunt versnellen groter is. De andere keer een intensieve intervaltraining waarbij je hartslag (bijna) maximaal is en de duur van het herstel langer is.

De effecten van een intervaltraining zijn talrijk. Je ontwikkelt onder meer je hartfunctie en verhoogt je zuurstofopname, uithoudingsvermogen en spierkracht. Blijf bewegen tijdens de herstelperiode en doe de snelle stukken niet te lang. Interval is niet echt geschikt voor beginnende lopers, omdat je uithoudingsvermogen nodig hebt als je de interval goed wilt uitvoeren.

De Tsjechische atleet Emil Zatopekis de "uitvinder" van de intervaltraining. Zelf zei hij hierover: "Iedereen zei'Emil, je bent gek!". Nadat ik voor de eerste keer Europees Kampioen werd, riepen dezelfde mensen: 'Je bent een genie!."


Een trimmer.