maandag, juli 06, 2009

Met dokter Ron op de instabiele plank.

Zwakke plek: de enkel.

Van de 1,5 miljoen sportblessures staat de verstuikte of verzwikte enkel hoog in de top 3 (één op de vijf blessures). Krachttraining werkt preventief.

Meestal ga je door je enkel als je even bent afgeleid. Je vergeet de klap op te vangen en het is gebeurd. De EHBO bestaat uit de drietrapsraket: enkel onder de kraan en koelen met ijs, enkel zwachtelen en been hoog houden (‘nachts een kussen onder enkel). Dit alles om de zwelling zoveel mogelijk te temperen. Na een paar dagen kan een (Coumans) bandage of speciale brace worden aangebracht.

Mensen die een keer door hun enkel zijn gezwikt, letten te veel op hun beweging. Een verschijnsel dat bekend staat als “the fear of re-injury”. Door de angst weer door de enkel te gaan, vergroot je de kans dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het advies van enkelspecialist dr. Gert Jan Klein Rensink luidt “krachttraining”.

Een simpele oefening die je gewoon in je training kunt opnemen is de kikkersprong. Je evenwicht oefenen op een instabiele plank (Klanten van Menno van Lieshout zal dit niet onbekend in de oren klinken) is eveneens een goed alternatief. En als je toch lid bent van een fitnessclub: vraag om advies om je onderbeen-en enkelspieren te versterken.
De apparaten staan op je te wachten.

Een trimmer.