woensdag, november 24, 2010

Vrijheid Blijheid op locatie in de praktijk.
















Als in Nederlandse huizen allang de kachel aanstaat wordt op Lanzarote

 ieder jaar van 22 tot en met 25 november de vierdaagse hardloopwedstrijd The Challenge gehouden.

Deze vierdaagse race van 50 kilometer is bestemd voor iedereen die een halve marathon aankan en zijn grenzen wel eens wil verleggen. De vulkaanwedstrijd is een initiatief van Club La Santa. Een vakantiecomplex waar je bijna honderd sporten kunt beoefenen en je uiteraard ook prima kunt ontspannen.

Trainen voor The Challenge is geen probleem. Hardlooptrainers verzorgen dagelijks twee trainingen op de atletiekbaan of in de vulkanische heuvels.

De oefeningen zijn geschikt voor alle niveaus: van lichtgevorderde tot zeer ervaren lopers. Voorop staat het plezier (in het lopen). Dus alles mag en niets moet! Met een boek aan het zwembad liggen is soms een prima alternatief.


Nog een keer vrijheid blijheid:

Je hebt vast wel eens geen zin om te lopen. Je voelt je futloos, narrig, in de put of moe.

Ga bij jezelf te rade wat je voelt: ben je ontevreden, boos, down?
Neem dit ongemak waar en zeg: ik voel me zus of zo en heb nu geen zin om te gaan rennen. Prima, een deel van jou heeft vandaag dus geen zin. Je weet echter ook dat een ander deel van jou graag hardloopt, enthousiast is en ergens voor wil gaan. De gezonde kant die weet dat hardlopen je goed doet.
Een kant die weet wat een lekker gevoel je kunt hebben. De keuze is aan jou.
Niks vrijheid blijheid: Gewoon doen!

Hardlopen is een erkend middel tegen depressiviteit. Al in de jaren '90 werd bewegingstherapie ingezet in psychiatrische klinieken.

Bewegingswetenschapper Ruud Bosschen hield zich als één van de eersten in Nederland bezig met onderzoek naar hardlopen als therapie. Uit zijn onderzoeksresultaten blijkt dat hardlopen even goede resultaten oplevert als medicijnen. Ook psycholoog René Diekstra en psychomotorisch therapeut Martin van Polanen adviseren mensen om te gaan hardlopen.


Een trimmer.