dinsdag, februari 22, 2011

Gebreken met 16 jaar vertraging

Regelmatig hardlopen kan het verouderingsproces vertragen. Onderzoekers aan de Universiteit van Stanford ontdekten dat oudere joggers (dus ook wij van Vrijheid Blijheid) minder kans hebben om vroegtijdig aan ziektes te overlijden.

Bovendien blijken ze minder vaak last te hebben van botontkalkingen en aandoeningen aan de knie. Ook hebben hardlopers een gezonder leven met minder gebreken (al hoor je bij de start van een loop of training het wel eens anders).
500 harlopers werden in het onderzoek gevolgd en vergeleken met een groep niet-hardlopers.
Alle deelnemers waren begin vijftig (Let op: zo oud zijn wij nu ook gemiddeld) bij de start van het onderzoek. Het resultaat na 19 jaar: 34 procent van de niet-hardlopers was overleden. Bij de hardlopers lag dat percentage op 15 procent. Beide groepen kregen last van gebreken, maar bij de hardlopers speelden die maar liefst zestien jaar later op dan bij de niet-hardlopers. Conclusie: Gewoon doorgaan jongelui.

Als je nu wel ziek wordt, waarom is dan je eetlust weg, terwijl je juist energie nodig hebt om weer beter te worden?
De lijst met ziekten die ervoor zorgen dat je geen honger hebt, is erg lang.
Heb je meerdere dagen achtereen absoluut geen eetlust ga dan naar een dokter. Als het eten te veel energie kost, remt je lichaam je eetlust. Want de stofwisseling mag dan wel enerie opleveren, dat proces vergt zelf ook de nodige caloriƫn. Het kan voorkomen dat de kosten groter zijn dan de baten.
En dat kan het herstellen van een ziekte in de weg zitten. Daarnaast kunnen aandoeningen aan het spijsverteringskanaal zelf je eetlust verpesten. Dit is niet voor niets. Als je niet eet, krijgt het getroffen orgaan de kans om zichzelf te herstellen.

Als laatste: Ben benieuwd of de Coopertestlopers op zondag 27 febr. 2011 een net zo grote vooruitgang kunnen maken als vorig jaar in 2010.
De vooruitgang was gemiddeld 4,5 procent in vergelijking met dat jaar ervoor 2009. De eerlijkheid gebiedt, dat we vorig jaar het grootste gedeelte wind mee hadden.

Groeten en veel succes,
Dokter Ron (een trimmer)