dinsdag, mei 10, 2011

Blessure?


Pijn of zwelling aan lichaamsdelen of gewrichten tijdens of na het hardlopen vertellen je dat er iets mis is. Maak even een pas op de plaats en hanteer de RIJDO-methode: rust, ijs, druk en omhoog.
. rust: ontzie de pijnlijke of gezwollen plek, simpelweg door er even niet op te lopen of te steunen. Probeer het gewricht wel te bewegen. Als dat niet lukt of de pijn niet te harden is, moet je echt naar een arts.
.ijs: behandel een gezwollen plek de eerste twee dagen om de vier tot zes uur met ijs (niet direct op de huid leggen!). Blijf dat doen tot de pijn of zwelling afneemt.
.druk: een drukverband of tape gaat de zwelling tegen. Als je je enkel verstuikt, houd je schoen dan gewoon aan en breng thuis een icepack aan.
.omhoog: door een geblesseerd lichaamsdeel omhoog te brengen (boven je hart) voorkom je ophoping van vocht. Dit vermindert zwelling en pijn.


Meerokende spieren.

Spieren van rokers zijn veel eerder vermoeid dan die van niet-rokers, ongeacht hoeveel sigaretten per dag of hoe lang iemand al rookt. Blijkbaar doet roken acuut iets met spieren, mogelijk door stoffen in de sigarettenrook die effect hebben op de zuurstofaanvoer en het zuurstofgebruik van de spier. Dit concludeert bewegingswetenschapper Rob Würst in zijn proefschrift over hoe veranderingen in de skeletspier het gevolg kunnen zijn van roken.



Voor het onderzoek trokken niet-rokende en rokende proefpersonen met normale longfunctie de bovenbeenspieren door elektische prikkeling regelmatig samen.
Zo kon de onderzoeker zien wat er met de spieren gebeurt, zonder rekening te houden met eventuele verschillen in motivatie. De spieren van rokers waren veel eerder vermoeid dan die van de niet-rokers. Het lijkt er dus op dat roken acuut iets met spieren doet, mogelijk via een beperking van de zuurstofaanvoer door stoffen in de sigarettenrook.

Een trimmer.

2 Comments:

At 10:40 p.m., Blogger Paul said...

ik heb best wel eens een zwelling van een lichaamsdeel maar daar zit ik niet zo mee want mijn eega vindt het zelfs prettig

 
At 10:48 p.m., Anonymous Anoniem said...

Of: pas de ICE-regel toe:

ICE = koel met water, ijs of cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek tussen huid en ijs of cold-pack).

I = Immobiliseren; zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen.
C = Compressie; leg een drukverband aan
E = Elevatie; houd het lichaamsdeel boven harthoogte.

Herhaal het koelen de eerste 48 uur enkele malen per dag. Raadpleeg een arts bij aanhoudende pijn, (twijfel over) een botbreuk en/of ernstig bandletsel.

Paul, binnen 48 uur is zelfs jouw zwelling een stuk afgenomen.

 

Een reactie posten

<< Home