vrijdag, juli 22, 2011

Genieten met mate(n)?

Joop Zoetemelk dronk na een touretappe op zijn kamer altijd een koud biertje. Het heeft hem geen windeieren gelegd.



Toch is de combinatie alcahol en duursport meestal geen gelukkige . Vooral als het warm is of wanneer je meer dan twee glazen drinkt gaan je sportprestaties eronder lijden. "Geniet, maar met mate" is het devies. Alcahol kan een tragere reactiesnelheid, afkoeling en een afnemende conditie veroorzaken. Het uithoudingsvermogen wordt minder, omdat je lichaam na alcaholgebruik minder suikers aanmaakt die je energie geven.

Als je 24 uur voordat je gaat sporten hebt gedronken, heb je hierdoor meer kans om spierkramp te krijgen. Wie alcahol gebruikt koelt bovendien sneller af. Het lijkt of je het warm krijgt van de drank, maar de echte oorzaak is: bloedvatverwijding. Je verliest daardoor meer energie dan nodig. Tijdens het lopen raak je ook een stuk sneller uitgeput. Voor de korte afstanden zijn de gevolgen nog duidelijker: twee glazen betekent tien procent minder sprintsnelheid.

Kortstondige cafeïnekick:
Een of twee koppen koffie vlak voor de wedstrijd bevordert de prestaties. De cafeïne activeert de afbraak van vet in vrije vetzuren en zodoende de vetstofwisseling, waardoor een glycogeenbesparend effect optreedt. De vermoeidheidsgrens wordt hierdoor enigszins verlegd. Koffie na het sporten vermindert door hetzelfde mechanisme de kans op spierpijn. Tot 2004 stond cafeïne op de dopinglijst. Hoewel het effect van koffie op de totale prestatie verwaarloosbaar is, gaan sommige duurlopers zo ver dat ze vanaf een paar dagen voor de wedstrijd geen koffie meer drinken, omdat ze denken dat de koffie vlak voor de race voor een extra cafeïnekick zorgt. Helaas doen het bordje pasta, het banaantje en de inname van koolhydraten de werking van cafeïne weer deels teniet.

Een trimmer.

1 Comments:

At 10:04 p.m., Blogger rinusrunning said...

Proost!.

 

Een reactie posten

<< Home