zaterdag, mei 16, 2009

Creatieve recreatie van de Dokter

Creatief met creatine.

Meer energie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Maar ook meer gewicht!

Wat te doen? Weer zo’n stofje waar ons lichaam op bouwt: creatine.
Het wordt door aminozuren aangemaakt in de lever, alvleesklier en nieren, maar komt ook binnen via voedsel, zoals biefstuk en zoute haring. Dankzij creatine krijgen de spieren meer kracht door een verhoogde energieproductie, waardoor de spieren meer kracht door een verhoogde energieproductie, waardoor de spiermassa toeneemt.

Veel sporters die korte en explosieve inspanningen verrichten, zoals sprinters, hoogspringers, voetballers en basketballers, gebruiken creatine als extra voedingssupplement.
Voor duurlopers heeft creatine geen zin mede vanwege de gemiddelde gewichtstoename van 2 tot 5 kg bij een kuur van drie weken. Die moet je er dan eerst weer aflopen!

Een overdosis creatine kan mensen met een gevoelige maag, kramp, diarree en/of winderigheid bezorgen. Lees daarom voor gebruik eerst de bijsluiter.

Hooikoorts.

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van bomen, struiken of grassen.
Het hooikoortsseizoen loopt voor de echte pechvogels van februari tot en met oktober.
Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt.
Aan het begin van het jaar zijn het de bomen die pollen verspreiden, in de zomer zorgen de grassen voor de aanvoer, in het najaar is het de beurt aan de kruiden.
Een troost: na je 40ste nemen de klachten vaak af.
Er is geen geneesmiddel tegen hooikoorts. Ernstige klachten zijn te verlichten met antihistaminica en er zijn neussprays in de handel die ook mogelijke oogklachten verlichten.
Vraag je huisarts of apotheker om advies.
Heb je last van hooikoorts, probeer dan niet op zonnige en winderige dagen in de bossen of een grasrijke omgeving te gaan hardlopen.
Train bij voorkeur na een regenbui of s’ochtends vroeg als het kan op een plek waar minder stuifmeel in de lucht is, bijvoorbeeld aan zee.
TIP! Op pagina 709 van NOS-Teletekst vind je tijdens het hooikoortsseizoen hooikoortsberichten en speciale informatie.


Een trimmer.

1 Comments:

At 3:09 p.m., Anonymous Arnold said...

Ik gebruik als hardloper ookc reatine om net dat extra stukje uithoudingsvermogen hebben

 

Een reactie posten

<< Home