maandag, augustus 10, 2009

De marathon van Ron

De marathon

De marathon is ontstaan vanuit een legende rond de slag bij marathon. Tijdens de eerste Olympische Spelen van 1896 is de marathon opgenomen in het wedstrijdprogramma. Het idee is afkomstig van de Franse historicus Michel Breal, een vriend van Pierre de Coubertin. Hij baseert zich op het verhaal van Pheidippides. Over de historische juistheid van het verhaal zijn twijfels, maar zelfs dan is het van een grote schoonheid.

Augustus 490 voor Christus landt het Perzische leger aan de oostkust van Attika, ter hoogte van het dorp Marathon, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Athene. Onder leiding van de Miltiades verslaan de dappere Atheners de Perzen. Als de boodschapper van het goede nieuws, legt Pheidippides de afstand naar Athene rennend af. Volgens het verhaal zakt hij na het uitspreken van “Nenikékamen”- we hebben gewonnen- aan de voet van de Akropolis in elkaar en sterft. Latere versies van het verhaal vertellen dat de hardloper naar Sparta (246 km) is gerend om hulp te vragen (en weer terug!) in de oorlog tegen de Perzen. Deze prestatie is vereeuwigd met de klassieke ultraloop Spartathlon.

Waarom 42195 meter

De marathon is van oorsprong een wedstrijd over 40 km. Totdat de Olympische Spelen in 1908 in Londen neerstrijken en het parcours van de marathonwedstrijd wordt uitgezet. De route voert vanaf Windsor Castle door de prachtige brede straten en groengekleurde parken van Londen en de finish wordt op 40 km bepaald. Al snel blijkt dat de Koninklijke loge iets verder ligt, om precies te zijn 2,195 km verder. Koningin Alexandra eist dat het parcours wordt verlengd, zodat de winnaar pal voor haar Koninklijke loge in het Olympisch stadion zal eindigen. En zo geschiedde. De marathon werd overigens gewonnen door John Hayes uit Amerika. John Hayes was niet de eerste atleet die over de finish kwam. De Italiaan Dorando di Desderio Pietri kwam als eerste het stadion binnen. Geveld door uitputting en de hitte, zakte hij verschillende keren in elkaar. Steeds wist hij weer op te krabbelen en een klein stuk af te leggen. Op een paar meter van de eindstreep kreeg hij de hulp van twee officials, die hem ongevraagd ondersteunden bij het passeren van de finishlijn. Het kostte hem de overwinning, de jury restte niets anders dan hem te diskwalificeren. John Hayes deed er 2.55:18 over, meteen het eerste wereldrecord. Sinds 1923 is 42195 meter de officiële afstand van de marathon.

Een trimmer.