Op blote voeten of toch maar loopschoenen
Wereldwijd lopen er veel marathonlopers op blote voeten. Bij ons komt het weinig voor.
Het argument van de voorstanders is dat het energieverlies die de extra ballast aan je benen met zich meebrengt, goede schoenen het aantal blessures niet omlaag hebben gebracht.
Sterker nog: sommige blessures ontstaan zelfs door de schoenen. Want hoe dikker de zool, hoe eerder je je enkel verzwikt.
Volgens de Australische fysiotherapeut Michael Warburton kost de 100 gram extra gewicht van je loopschoenen één procent van je loopenergie.
Wie nieuwe hardloopschoenen koopt zal op de blaren zitten, pardon: staan.
Nieuwe schoenen willen bij het inlopen nog wel eens voor blaren zorgen. De nieuwe pasvorm en wrijving zorgen ervoor dat er druk op de huid staat op plaatsen waar de huid dat niet gewend is.
Wat te doen bij blaren? Was je handen en maak de huid op en rond de blaar schoon met een ontsmettingsmiddel (jodium, betadine). Met een bloedlancet (een speciaal prikkertje dat je bij de drogist kunt kopen) of een naald die je met vuur steriel hebt gemaakt, prik je twee keer zo dicht mogelijk tegen de grens van de huid en de blaar, in de ‘basis’ van de blaar.
Gebruik een wattenstaafje om de blaar leeg te drukken, ontsmet de huid opnieuw en dek alles af met een pleister. Prik niet als de blaar al stuk is of als er bloed in plaats van helder vocht in de blaar zit, maar plak er dan alleen gaasje of pleister op.
Tip! Prik de blaar door aan de hielzijde. Bij het lopen druk je dan vanzelf het vocht uit de voet.
Prik je aan de voorkant, dan kan het nieuwe vocht niet weg en loop je het risico dat de blaar onder het lopen kapot scheurt.
Een trimmer.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home