dinsdag, september 01, 2009

Over afvallen en (te) dik zijn

Daar gaat onze Kermis. Dag biertje!

Dank je dokter Ron.



Als je (te) zwaar bent kost het meer energie om een bepaalde snelheid te lopen.
Overgewicht en vetrollen, ook bij regelmatige lopers, komen voort uit ons voedingspatroon, waar chips, chocola, drop, frisdrank en bier meer dan eens de boosdoeners zijn.
Als je aan het afvallen bent en de overtollige kilo’s die je kwijtraakt bestaat uit spieren, dan zul je eerder langzamer gaan dan sneller.

Hoe en wat meten we?
BMI (Body Mass Index) is het gewicht in kilo’s, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters (je lengte x je lengte). Een BMI van 23 tot 25 wordt een ‘gezond gewicht’ genoemd.
Voor iemand van 1,80 meter is dat dus een gewicht van 74 tot 81 kilo (ben je 1,80 m lang en weeg je 75 kilo, dan heb je een BMI van 23,1).
Uit onderzoek is gebleken dat een man met een BMI onder de 23 een levensverwachting heeft die gemiddeld 1,5 jaar korter is dan een leeftijdgenoot met een licht overgewicht.

Mannen van 55 jaar of ouder (bijna alle vrijheidblijheidleden) met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) hebben de hoogste levensverwachting. Zelfs tot een BMI van 36 (dan ben je echt ‘veel te zwaar’) verandert dat nauwelijks. Ook bij vrouwen stijgt de sterfte nauwelijks met een stijgend gewicht, zolang de BMI maar onder de 32 zit.
Dat dik niet langer ongezond is, heeft te maken met het feit dat voorheen dodelijke kwalen bij te dikke mensen, zoals suikerziekte en hart-en vaatziekten, tegenwoordig goed zijn te behandelen en vaak zelfs te voorkomen. De kans op hart-en vaatziekten blijft voor dikke mensen groter, maar ze gaan er niet meer aan dood.

Een andere (betere) methode om kijken of je te zwaar bent:
Zet links en rechts in je zij een streepje op het punt tussen het naar buiten stekende bot van de heup en de onderkant van de ribbenboog. Meet dan de buikomvang over deze punten.
Bij vrouwen met een gemiddelde lengte en een gemiddelde bouw is de buikomvang idealiter niet boven de 88 cm, bij mannen is de buikomvang niet boven de 102 cm.
Simpel gesteld: bij een gezonde leefstijl is je buikomvang minder dan de helft van je lengte.
P.S. Wel eerlijk zijn en niet je adem inhouden en het lint te strak aantrekken.

Een trimmer.