Zand, heide, bos, gras en...langlaufpistes. De ideale ondergrond om blessurevrij hard te lopen.
Op welke ondergrond loop je het liefst? Misschien is het asfalt, maar een vasstaand feit is: hoe zachter de bodem, hoe minder snel je een blessure oploopt.
Zand, heide, bos en gras of zelfs de atletiekbaan zijn te prefereren boven asfalt, steen en beton. Je zou het misschien niet verwachten, maar daarom zijn langlaufpistes in Finland enorm populair onder hardlopers. De bodems zijn meestal gemaakt van houtsnippers of boomschors en hebben een verende toplaag. Verder is het natuurlijk ideaal dat de pistes meestal in een bosrijke omgeving liggen en de lucht erg schoon is.
Hartslag
Op je hartslag lopen is een veelbeproefde trainingsmethode, maar op welke hartslag loop je nu het beste?
Voor de hartslag in rust geldt dat hoe fitter je bent, hoe lager je hartslag in rust.
Een "normaal" persoon zit tussen 60 en 75 hartslagen per minuut in rust. De mate van fitheid van je lichaam is bepalend voor de juiste trainingsintensiteit.
De twee belangrijkste fysiologische factoren zijn je "maximale
hartslag"(HFmax) en je "hartslag in rust"(HFrust).
In trainingsschema's staan soms richtlijnen op basis van HFmax-percentages.
Een vuistregel is dat voor mannen een maximale hartslag geldt van 220 min de leeftijd en voor vrouwen 226 min de leeftijd. Dit zijn gemiddelden, waarbij geen rekening wordt gehouden met iemands fitheid. De Fin Karvonen heeft een formule bedacht die dat wel doet:
HFopt=HFrust+(HFmax-HFrust)*X%
De X is de intensiteit en die kun je zelf bepalen aan de hand van je conditie. Hier komt uiteindelijk de gewenste hartslag uitrollen.
Handig als je een hartslagmeter gebruikt!
Oude legendes
Buster Martin is een Britse legende. Hij is de oudste bekende werknemer en op 100-jarige leeftijd heeft hij als zanger van de band The Zimmers een hitje met "My Generation". 101 jaar oud schrijft hij zich in voor de marathon van Londen. Als voorproefje voltooit hij in maart de halve marathon van Essex in 5 uur , 13 minuten. Of hij Londen volbracht heeft is zeer de vraag. Tot 15 km zijn er tussentijden beschikbaar, daarna niet meer. Zelf beweerde hij er zo'n 10 uur over te hebben gedaan.
De Griek Dimitrion Yordanidis (geboren in 1878) is, op de leeftijd van 98 jaar, de oudste hardloper ooit die een marathon heeft voltooid. Op het klassieke parcours van Marathon naar Athene passeerde hij na 7 uur, 33 minuten de finish. Het record is officieel erkend, maar niet geheel onbetwist. Volgens een andere loper zou Yordanidis een deel van de afstand per auto hebben afgelegd. Wereldrecordhouder bij de 90-plussers is Fauja Singh. Hij finishte in 2003 op de Toronto Marathon in 5 uur, 40 minuten.
De Britse Jenny Wood-Allen is de oudste en snelste vrouw op de marathon (op 90-jarige leeftijd in 11 uur, 34 minuten; Londen 2002)
Een trimmer