Met een kortere hiel kun je harder lopen. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd aan de
Vrije Universiteit in Amsterdam.
Het is algemeen bekend dat de hoeveelheid zuurstof die een hardloper nodig heeft om met een bepaalde snelheid te hardlopen varieert tussen verschillende hardlopers. Deze Running Economy heeft onder andere te maken met de elastische eigenschappen van de pezen en spieren rondom de enkel, de knie en de heup.
Bij de landing wordt energie opgeslagen in de spieren en pezen en die energie kan weer gebruikt worden bij de afzetfase. Gratis energie dus en hoe meer energie je opslaat, des te minder zuurstof de spieren nodig hebben om de afzet te maken.
Deze energie kun je je voorstellen aan de hand van een elastiekje. Bij de landing wordt het elastiekje uitgerekt. Tijdens de afzetfase wordt het elastiekje weer losgelaten en keert het terug naar zijn orginele lengte waarbij energie vrijkomt.
De onderzoeksgroep van Melanie Scholz . onderzocht wat de rol is van de lengte van de hiel in de genoemde energieopslag. De hiellengte werd bepaald als het gemiddelde van de afstand aan de binnen- en buitenkant tussen het midden van het "enkelknobbeltje" en de achterkant van de achillespees.
Het blijkt dat er meer energie in de achillespees kan worden opgeslagen als de hiellengte korter is. Dus met een korte hiel is de Running Economy hoger (en heb je dus minder zuurstof nodig om met een bepaalde snelheid te lopen).
Nou, daar ben je dan mooi klaar mee!
Loop je al jaren mee met de beste loopgroep van de halve van Egmond en laten ze je gewoon maar wat aanmodderen!