VRIJHEID BLIJHEID
Loopgroep uit Heemskerk en omgeving.
dinsdag, maart 31, 2009
maandag, maart 30, 2009
Hardloopwetenswaardigheden van Dr. Ron
“Snelle’’ en “langzame” koolhydraten.
Als sporter heb je een koolhydraatrijk dieet nodig. Het zijn de energieverschaffers van het lichaam. Maar de ene koolhydraat is de andere niet……
Koolhydraten die langzaam worden verteerd (complexe koolhydraten genaamd) bevatten vaak veel voedingsvezels en hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden. Maar ook hierin is verschil: volkorenbrood verbrandt langzamer dan wit brood; witte rijst verbrandt sneller dan zilvervliesrijst. En pasta verbrandt weer sneller dan de meeste complexe koolhydraten.
Zoetigheid en suiker bevatten enkelvoudige koolhydraten. Hierdoor stijgt je bloedsuiker relatief snel om vervolgens nog sneller te dalen. Dat is bijvoorbeeld de reden dat je je moe en slaperig voelt als je achter elkaar flink veel drop hebt gegeten. Maar na een training zijn snelle koolhydraten juist goed om het glycogeengehalte in je spieren aan te vullen.
‘Langzame’ koolhydraten:
Havermout en muesli
Volkoren brood
Aardappelen
Pasta
Rijst
‘Snelle’ koolhydraten:
Snoep en suiker
Frisdrank en vruchtensap
Gebak, fruit
Hamsteren voor de wedstrijd - een dieet van koolhydraten
De week voor de wedstrijd
Nog precies een week tot de marathon van Rotterdam. Wie zich voorbereidt op een (halve) marathon moet vanaf deze week voor de wedstrijd extra koolhydraten eten (aardappelen, rijst, pasta en banaan).
Koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit wordt via het bloed naar de spieren getransporteerd, waar het wordt omgezet en opgeslagen in glycogeen. Dit is de “brandstof” waarop je de wedstrijd loopt.
De dag van de wedstrijd
Eet vier tot twee uur voor de wedstrijd een maaltijd met veel koolhydraten en zo min mogelijk vet en eiwitten. Drink tijdens de wedstrijd een sportdrank die je koolhydraten aanvult en geen gassen veroorzaakt.
Let op! Vezelrijk voedsel zoals bladgroente en volkorenbrood kun je de laatste twee à drie dagen voor de wedstrijd maar beter vermijden.
Een trimmer.
zondag, maart 29, 2009
Laatste DEM Duinloop van dit sezoen
Zondag 5 april de laatste DEM Duinloop van het seizoen 2008/2009. Aanvang 10.30 u. Kosten voor de 5 en 10 km zijn €3,- resp €4,-. Tot zondag!!
woensdag, maart 25, 2009
Super
Ben niet gauw stil te krijgen in de groep, maar gisteren is het jullie dan toch gelukt. Marjan en ik waren er diep in de nacht stil van!! Het was een superfeest met allemaal dierbare mensen, met cadeau's waar we ook echt stil van waren. Een mooier begin van een "nieuw leven" hadden we ons niet kunnen indenken. Waarvoor onze stille dank.
( Wees niet te hoopvol over dat stil, want ik ben van plan voortaan toch weer echt "aanwezig" te zijn.)
Marjan en Gerard
dinsdag, maart 17, 2009
Arie Ransijn
Gecondoleerd met ´t overlijden van jullie loopmaatje Arie.
Ondanks dat hij al een tijd niet meer meeliep, i.v.m. zijn ziekte, zal ´t gemis groot zijn.
Mooie herinneringen hebben jullie nog aan de gezellige samenkomst met Arie vorig jaar maart in de Patatoloog.
Heel veel sterkte gewenst,
Anita Pennock
woensdag, maart 11, 2009
Hardloopwetenswaardigheden van Dr. Ron
De eerste vrouwelijke marathonlopers
De Boston Marathon heeft één van de moeilijkste parcoursen ter wereld, maar staat ook bekend als de marathon met de eerste vrouwelijke marathonloper.
Hoewel de organisatie vrouwen pas in 1972 toeliet, liep Roberta Gibb de wedstrijd al in 1966 met succes uit.
Gibb raakte geïnspireerd door een uitspraak dat vrouwen fysiek niet in staat zouden zijn om een marathon uit te lopen. Ze verstopte zich in de bosjes bij de start en liep met een slobberige capuchontrui om niet op te vallen. Hoewel ze nooit officieel meeliep, voltooide ze de 42 kilometer en 195 meter in 3 uur en 21 minuten.
Een jaar later was Kathrine Switzer niet de eerste vrouw die deelnam, maar wel de eerste die zich inschreef. Opvallen deed ze ook, want ze vermomde zich wel als man, maar tot de start. Boze officials probeerden haar letterlijk nog uit de race te duwen, maar ze kreeg bescherming van de andere deelnemers en finishte uiteindelijk in 4 uur en 20 minuten.
Run with the flow
Waarom is het lopen de ene keer een gevecht tegen jezelf en lijkt het de week erop alsof je zweeft?
Het ligt niet aan je conditie, maar heeft alles te maken met een goede ‘flow’.
Je vergeet de dagelijkse beslommeringen compleet en gaat helemaal op in een activiteit. Het lijkt alsof je op dat moment alles moeiteloos aankunt zonder ergens anders aan te denken. De term flow is bedacht door de Hongaarse wetenschapper
Csikszentmihalyi (probeer dat maar eens in één flow uit te spreken) en geeft de optimale staat van ervaring weer. Je bent immuun voor druk, zonder zorgen voor het resultaat. Handelingen verlopen met minder moeite en spontaner dan normaal.
Er treedt een gevoel van onoverwinnelijkheid op. Heerlijk!
Maar waarom laat dat gevoel je in de steek als je het echt nodig hebt, bijvoorbeeld bij een Coopertest?
Een trimmer.
zondag, maart 01, 2009
Muziek om op te lopen
We lopen veel met elkaar te kletsen in de groep. Maar als we alleen op weg gaan, zijn er onder ons die wel eens een paar van die dingen in hun oren hebben.
Dat doe je niet als je in de duinen loopt natuurlijk ,doodzonde om de natuur te negeren, maar als je alleen bij nacht en ontij de straat opgaat is een beetje muziek soms weleens welkom.
Een van mijn favoriete nummers is deze van Muddy Waters. Ik ga er nog elke keer van 'swingen' onderweg. Misschien een idee dat afkomt van dokter Ron: "Verzamel eens voor de groep loopmuziek". Wie denkt goede opnames te hebben geeft het maar op.
De hardloopwetenswaardigheden van Ron
Jan Knippenberg, ultraloper:
“Hardlopen is geen sport, maar een manier van reizen waarbij geest en lichaam zich voordurend verplaatsen”.
‘Na het lopen zijn mijn hersenen weer een spons’.
Voor Jan Knippenberg was lopen een taal, een manier van uitdrukken.
Tijdens het lopen moet je opgaan in de elementen, luisteren naar jezelf,
je lichaam, het gevoel. Knippenberg was geboren om te lopen. In zijn leven heeft hij zo’n 200 duizend kilometer gelopen.
Zijn onlangs in herdruk uitgegeven boek “De mens als duurloper” geldt voor velen als de ‘loopbijbel’. Het boek vertelt over de mysterieuze duurlopers in vele culturen en over hun vaak mythische status door de eeuwen heen. Knippenberg beschouwde lopen als kunst. ‘Running is a skill!’ Het gaat er in zijn visie in de eerste plaats om dat je leert genieten van het lopen. Luisteren naar de signalen van je lichaam en te bedenken wat je onderweg allemaal hebt gezien en gehoord.
WEBTIP>> Kijk voor de leukste loopboeken op www.keep-on-running.nl
Veel loopplezier,
Een trimmer.