donderdag, februari 24, 2011

Opsporing verzocht

Vermist.

Er is er een probleem ontstaan bij de trainingen in de duinen van de VB loopgroep.

Sinds jaar en dag worden de hardloopsessies trouw door onze atleten afgelegd. De trainer laat ons door het duin verschillende routes afleggen. En dat is niet altijd even makkelijk, omdat we soms wel eens wat ruimtelijke oriëntatie missen en daardoor een verkeerde afslag nemen.

Nu was dat kort geleden geen moeilijkheid omdat we vooraan in de groep een man hadden lopen, die voor ons altijd de juiste weg wist te vinden. Een echt padvinderstype! Zo één die waarschijnlijk in zijn jeugd tijdens de lessen bij de akela altijd goed oplette naar wat ze allemaal uit te leggen had.
Kortom, hij kan voor in de groep niet gemist worden!

We zijn op zoek naar deze persoon.
Kunt u ons helpen?

Signalement:

(op)leeftijd: ja
kleding : onberispelijk
post….uur : sportief
ras/ soort: Velsen-noords
ogen: olijk
gezicht: ondeugend

dinsdag, februari 22, 2011

Gebreken met 16 jaar vertraging

Regelmatig hardlopen kan het verouderingsproces vertragen. Onderzoekers aan de Universiteit van Stanford ontdekten dat oudere joggers (dus ook wij van Vrijheid Blijheid) minder kans hebben om vroegtijdig aan ziektes te overlijden.

Bovendien blijken ze minder vaak last te hebben van botontkalkingen en aandoeningen aan de knie. Ook hebben hardlopers een gezonder leven met minder gebreken (al hoor je bij de start van een loop of training het wel eens anders).
500 harlopers werden in het onderzoek gevolgd en vergeleken met een groep niet-hardlopers.
Alle deelnemers waren begin vijftig (Let op: zo oud zijn wij nu ook gemiddeld) bij de start van het onderzoek. Het resultaat na 19 jaar: 34 procent van de niet-hardlopers was overleden. Bij de hardlopers lag dat percentage op 15 procent. Beide groepen kregen last van gebreken, maar bij de hardlopers speelden die maar liefst zestien jaar later op dan bij de niet-hardlopers. Conclusie: Gewoon doorgaan jongelui.

Als je nu wel ziek wordt, waarom is dan je eetlust weg, terwijl je juist energie nodig hebt om weer beter te worden?
De lijst met ziekten die ervoor zorgen dat je geen honger hebt, is erg lang.
Heb je meerdere dagen achtereen absoluut geen eetlust ga dan naar een dokter. Als het eten te veel energie kost, remt je lichaam je eetlust. Want de stofwisseling mag dan wel enerie opleveren, dat proces vergt zelf ook de nodige caloriën. Het kan voorkomen dat de kosten groter zijn dan de baten.
En dat kan het herstellen van een ziekte in de weg zitten. Daarnaast kunnen aandoeningen aan het spijsverteringskanaal zelf je eetlust verpesten. Dit is niet voor niets. Als je niet eet, krijgt het getroffen orgaan de kans om zichzelf te herstellen.

Als laatste: Ben benieuwd of de Coopertestlopers op zondag 27 febr. 2011 een net zo grote vooruitgang kunnen maken als vorig jaar in 2010.
De vooruitgang was gemiddeld 4,5 procent in vergelijking met dat jaar ervoor 2009. De eerlijkheid gebiedt, dat we vorig jaar het grootste gedeelte wind mee hadden.

Groeten en veel succes,
Dokter Ron (een trimmer)

donderdag, februari 17, 2011

De 'Lozers'

In de Egmondse wateren zijn er dankzij 'Wikileaks' confronterende foto's boven komen drijven .

Zeer belastend materiaal die we jullie niet willen onthouden.
De heren doen zich na afloop van de Egmond halve marathon te goed aan een verschrikkelijke 'schranspartij'.



dinsdag, februari 15, 2011

Hulpmiddelen bij het lopen

Waarschijnlijk is de inkt van deze dag nog niet droog of er is alweer een nieuw technisch snufje verzonnen om tijdens het hardlopen bij je te dragen.

"Hardloopgadgets" waarmee je thuis ook nog eens de meest fantastische analyses kunt maken en een persoonlijk logboek kunt bijhouden. Wat je onderweg denkt nodig te hebben, ligt aan de manier waarop je het hardlopen beleeft en bedrijft. Sporthorloges, hartslagmeters, mp3-spelers, iPods, snelheids- en afstandsmeters, stappentellers, caloriëntellers: het kan allemaal. Hou je van statistiek, controle en muziek en wil je maar één apparaatje mee onderweg, dan ben je aangewezen op meer geavanceerde en duurdere modellen.
Kijk op www.keep-on-running.nl voor de laatste trends en modellen.


Doping als hulpmiddel?
De Griekse arts Herodikos kende 500 v. Chr. een opmerkelijk recept om sporters op te peppen: melk uit de borsten van jonge moeders. Vreemd? 2500 jaar later wint de Finse hardloper Lasse Viren vier gouden medailles op de vijf en tien kilometer tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976. Een bijzondere prestatie, zeker als je weet dat hij op de 10.000 meter in Munchen nog gevallen is. Toch is nog opvallender dat hij zijn overwinningen toeschreef aan: rendiermelk! Later werd overigens bekend dat hij ook niet vies was van bloeddoping.

Een trimmer.

zondag, februari 13, 2011

Groet uit Schoorl 2011


Halve Marathon:
Peter Loos 1:24:23

10Km:
Peter Bijl 50:04
Jan Gaal 50:00
Menno van Stralen 40:48

Op zondag 27 februari zijn we allemaal in supervorm voor de Coopertest.

Door Hans Nelissen is twee jaar geleden, op zijn verjaardag de Coopertest voorgesteld (bedankt Hans) en het wordt nu een onontkoombare traditie om zo rond zijn verjaardag even te controleren hoe we ervoor staan met ons loopvermogen.

Mede dankzij onze leeftijd én ons talent wordt er uiteraard enige verbetering verwacht ten opzichte van de voorgaande jaren.
Mocht het resultaat bij de test wat tegenvallen, dan heb je wel wat uit te leggen bij de komende jaarvergadering in het 'Lokaal'.

Zorg dus dat je in vorm bent die dag!

Uiteraard zijn alle vormen van doping dit jaar weer volledig toegestaan.

woensdag, februari 09, 2011

Startbewijs Groet uit Schoorl 30 km

Tracy is geblesseerd geraakt en kan de komende zondag niet in Schoorl lopen.

Zij stelt haar nummer gratis beschikbaar voor iemand die de 30km wil lopen.

maandag, februari 07, 2011

Borrelen in cafe Lokaal

Beste mensen,

Hou zondagmiddag 27 maart vrij in je agenda. Vanaf 15:30 uur zijn we welkom in café Lokaal in Heemskerk. We drinken dan een borrel om te vieren dat we de winter hebben overleefd en de zomer voor de boeg hebben. Om drie uur is er een mondharmonica demonstratie en vanaf een uur of vijf is er livemuziek, dus wellicht kunnen de beentjes nog van de vloer.
Bij binnenkomst kan je een bijdrage inleveren bij de penningmeester. Iedereen is zelf wel in staat om bij benadering zijn of haar bijdrage in te kunnen schatten. Als het op is, komen we vanzelf weer bij je
langs.
Geef per e-mail (doublewood#ziggo.nl, verander het teken # in een @) even aan of je er bij zult zijn en of je partner meekomt.

Gerard

Interval: Extensief of intensief?

De intervaltraining is misschien wel de meest gedisciplineerde trainingsvorm van het hardlopen. Wat voor elke trainingsvorm geldt, gaat ook hier op: welk schema en welke soort interval het beste bij je past, moet ook uit de praktijk blijken en kun je per keer variëren. De ene keer de versnelling op een iets lager tempo, waarbij de tijd naar een lagere hartslag en het herstel korter is en het aantal malen dat je kunt versnellen groter is. De andere keer een intensieve intervaltraining waarbij je hartslag (bijna) maximaal is en de duur van het herstel langer is.

De effecten van een intervaltraining zijn talrijk. Je ontwikkelt onder meer je hartfunctie en verhoogt je zuurstofopname, uithoudingsvermogen en spierkracht. Blijf bewegen tijdens de herstelperiode en doe de snelle stukken niet te lang. Interval is niet echt geschikt voor beginnende lopers, omdat je uithoudingsvermogen nodig hebt als je de interval goed wilt uitvoeren.

De Tsjechische atleet Emil Zatopekis de "uitvinder" van de intervaltraining. Zelf zei hij hierover: "Iedereen zei'Emil, je bent gek!". Nadat ik voor de eerste keer Europees Kampioen werd, riepen dezelfde mensen: 'Je bent een genie!."


Een trimmer.