zondag, augustus 30, 2009

VB Motortoertocht


Als gevolg van overvolle agenda’s kan er dit jaar voor de Vrijheid Blijheid Motortoertocht geen geschikte datum worden gevonden. Volgend jaar zijn we weer van de partij.

Jos en Paul

zaterdag, augustus 29, 2009

DEM info dag

Beste loper of loopster

Op zaterdag 5 september 2009 zal op het sportpark Adrichem bij de Atletiek Vereniging DEM een running info dag worden georganiseerd.
U bent van harte welkom.

Alvast bedankt voor de medewerking en wij hopen dat het een mooie dag wordt.

mvg Koos Kiers.


Running Info Dag

Marti ten Kate gastspreker bij a.v. DEM te Beverwijk
Op zaterdag 5 september 2009 zal op het sportpark Adrichem bij de
Atletiek Vereniging DEM een running info dag worden georganiseerd, waar
zowel beginnende als gevorderde lopers en loopsters interessante
informatie sessies kunnen bijwonen en de opgedane kennis kan ook zelf in
de praktijk op de baan gebracht worden.
De voorzitter van DEM Koos Kiers zal de dag om 10:00 openen en de
wethouder sportzaken van Beverwijk Frank Frowijn komt uitleg geven
waarom 30 minuten bewegen zo goed is. Daarnaast zal Marti ten Kate
jullie inspireren met het hardloop virus.

10:00 Opening Koos Kiers 10:05 30 min bewegen en Start to Run met
Frank Frowijn
10:30 Waarom is hardlopen zo leuk? met Marti ten Kate
11:00 Wat komt er allemaal bij kijken als je gaat hardlopen? met Koos
Kiers
11:20 Wat heb je nodig voor het hardlopen? met Peter Veldhuis
12:00 Hartslagmeting met Polar Jeroen
12:30 Hardloopblessures met Fysiotherapeut DEM, Menno van
Lieshout
13:00 Hardlopen voor vrouwen met Barbara Kerkhof
13:30 Voeding als bepalende factor met Gunilla Boomsma
14:00 Compressie kousen met Herzog Harald

Ook zullen er praktijk workshops gegeven worden van 10:00 uur t/m 15:00
uur waaronder:
-Running-schoenen testen
-Fit for feet voetanalyse
-Testen hartslagmeters Polar
-Warming up en Core stability
-Diverse trainingsvormen voor beginners en gevorderden

vrijdag, augustus 28, 2009

Wijckloop

Het Rode Kruis Ziekenhuis, ViVa Zorggroep en Heliomare houden dit jaar voor het eerst een gezamenlijk wandel- en loopevenement.

De drie organisaties hebben gezondheid en vitaliteit hoog in het vaandel staan. Met die insteek is een aantal medewerkers vrijwillig aan de slag gegaan om een wandel- en hardloopevenement te organiseren voor de eigen collega's, maar ook voor de inwoners van de regio.

Op zondag 13 september vindt de eerste Wijckloop plaats in het Noord-Hollands duinreservaat van Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk.
Deelnemers kunnen 10 en 16 km. wandelen of hardlopen over onverharde paden. De start is bij Heliomare, vandaar gaat men via het strand de duinen in. Doordat de route volledig door het natuurgebied gaat, en over heuvels,onverharde paden en de
Kruisberg, classificeert deze loop zich wel als een echte "trailrun";
een zwaar en uitdagend parcours. En een schitterende route,waar men kan genieten van
de natuur en men géén verkeer tegenkomt !

In eerste instantie is de loop bedoeld voor de medewerkers van de drie organiserende instellingen. Bij succes zal de loop een jaarlijks terugkerend evenement worden en toegankelijk zijn voor iedereen. Op dit moment zijn er nog startplaatsen beschikbaar, zowel voor wandelaars als voor hardlopers en ook voor mensen die niet bij een van de instellingen werken. Wie interesse heeft kan een kijkje nemen op www. wijckloop.nl en schrijf u in.

Vrijwilligers gezocht!
Het evenement is mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren en de inzet van vrijwilligers. Voor het goede verloop op de dag zelf, is de organisatie nog naarstig op zoek naar vrijwilligers die op het parcours willen helpen. Wilt u niet meelopen, maar wel meehelpen aan deze dag? Aanmelden kan via www. wijckloop.nl.

donderdag, augustus 27, 2009

Theo

woensdag, augustus 26, 2009

Op blote voeten of toch maar loopschoenen

Wereldwijd lopen er veel marathonlopers op blote voeten. Bij ons komt het weinig voor.
Het argument van de voorstanders is dat het energieverlies die de extra ballast aan je benen met zich meebrengt, goede schoenen het aantal blessures niet omlaag hebben gebracht.
Sterker nog: sommige blessures ontstaan zelfs door de schoenen. Want hoe dikker de zool, hoe eerder je je enkel verzwikt.

Volgens de Australische fysiotherapeut Michael Warburton kost de 100 gram extra gewicht van je loopschoenen één procent van je loopenergie.

Wie nieuwe hardloopschoenen koopt zal op de blaren zitten, pardon: staan.
Nieuwe schoenen willen bij het inlopen nog wel eens voor blaren zorgen. De nieuwe pasvorm en wrijving zorgen ervoor dat er druk op de huid staat op plaatsen waar de huid dat niet gewend is.

Wat te doen bij blaren? Was je handen en maak de huid op en rond de blaar schoon met een ontsmettingsmiddel (jodium, betadine). Met een bloedlancet (een speciaal prikkertje dat je bij de drogist kunt kopen) of een naald die je met vuur steriel hebt gemaakt, prik je twee keer zo dicht mogelijk tegen de grens van de huid en de blaar, in de ‘basis’ van de blaar.
Gebruik een wattenstaafje om de blaar leeg te drukken, ontsmet de huid opnieuw en dek alles af met een pleister. Prik niet als de blaar al stuk is of als er bloed in plaats van helder vocht in de blaar zit, maar plak er dan alleen gaasje of pleister op.

Tip! Prik de blaar door aan de hielzijde. Bij het lopen druk je dan vanzelf het vocht uit de voet.
Prik je aan de voorkant, dan kan het nieuwe vocht niet weg en loop je het risico dat de blaar onder het lopen kapot scheurt.


Een trimmer.

zondag, augustus 16, 2009

Feestje gaat niet door.

Beste hardlopers,

Helaas kan mijn verjaardagsfeest niet gehouden worden op dit moment. De route stond al vast,de muziek na afloop óók, maar mijn benen werken niet mee.

De opbouw na 6 weken blesseerd te zijn blijkt wat heftiger te zijn dan verwacht. (zeker de leeftijd, ha ha)

2 September word ik 45 dat blijf ik een héél jaar maar voordat ik 46 word, wordt dit gevierd met eerst de afstand 45km en daarna muziek van leden van Vrijheid Blijheid in de DEM-kantine. Jammer maar wij moeten wachten op dat feest!

Groetjes, Tracy

Hieronder een foto van enkele jaren geleden toen alles nog soepeltjes liep.

dinsdag, augustus 11, 2009

Le Champion Warming-Uplopen Assendelft

In het kader van het 40-jarig jubileum van Le Champion wordt dit jaar niet vier keer maar vijf keer een Warming-Uploop georganiseerd. Die vijfde keer is tevens de 125e Warming-Uploop. De vijfde loop telt niet mee voor het klassement maar er wordt wel iets bijzonders van gemaakt!

Iedereen die zich heeft ingeschreven voor het klassement kan gratis deelnemen aan de vijfde en laatste loop. De lopers die deze avond eenmalig deelnemen betalen een bijdrage van 1 euro voor het goede doel.

Bij de 7,5 kilometer wordt voor verschillende categorieën een klassement bijgehouden. Voor dit klassement tellen de drie beste uitslagen van de eerste vier avonden. Men komt alleen in aanmerking voor plaatsing in het klassement indien voor de serie wordt ingeschreven.

De winnaars van de diverse klassementen worden tegelijk met de prijsuitreiking na afloop van de vijfde en laatste loop bekend gemaakt in de kantine van vv Assendelft. Tevens zullen tijdens deze vijfde avond speciale prijzen worden weggegeven aan bijvoorbeeld de 40ste loper etc.

De voorinschrijving voor de serielopers (7,5 km) start vanaf 1 juli exclusief bij Runnersworld Zaandam.
Hier kan men na het invullen van de gegevens direct het startnummer meenemen, dit startnummer is te koop tegen het speciale voorinschrijvingstarief van € 10,00.

Er kan ook voor de serie worden ingeschreven op de eerste of tweede avond. De kosten bedragen dan € 12,50.

Op alle avonden kan ook alleen voor de loop van de betreffende avond worden ingeschreven.

De inschrijving is in de kantine van de voetbalvereniging vv Assendelft aan de Dorpsstraat te Assendelft. Vandaar is het ongeveer 300 meter naar de start op de kruising van de Zaandammerweg en de Veenpolderdijk. Na de start gaat het over de Veenpolderdijk richting watertoren. Daar rechtsaf over het fietspad langs de Vaart en bij de rotonde weer rechtsaf richting kruising Zaandammerweg en Veenpolderdijk. Op hetzelfde punt waar werd gestart ligt de finish.

Data lopen: woensdag 12, 19, 26 augustus, 2 en 9 september
Starttijd: 19.30 uur
Afstanden: 3 en 7,5 kilometer

maandag, augustus 10, 2009

De marathon van Ron

De marathon

De marathon is ontstaan vanuit een legende rond de slag bij marathon. Tijdens de eerste Olympische Spelen van 1896 is de marathon opgenomen in het wedstrijdprogramma. Het idee is afkomstig van de Franse historicus Michel Breal, een vriend van Pierre de Coubertin. Hij baseert zich op het verhaal van Pheidippides. Over de historische juistheid van het verhaal zijn twijfels, maar zelfs dan is het van een grote schoonheid.

Augustus 490 voor Christus landt het Perzische leger aan de oostkust van Attika, ter hoogte van het dorp Marathon, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Athene. Onder leiding van de Miltiades verslaan de dappere Atheners de Perzen. Als de boodschapper van het goede nieuws, legt Pheidippides de afstand naar Athene rennend af. Volgens het verhaal zakt hij na het uitspreken van “Nenikékamen”- we hebben gewonnen- aan de voet van de Akropolis in elkaar en sterft. Latere versies van het verhaal vertellen dat de hardloper naar Sparta (246 km) is gerend om hulp te vragen (en weer terug!) in de oorlog tegen de Perzen. Deze prestatie is vereeuwigd met de klassieke ultraloop Spartathlon.

Waarom 42195 meter

De marathon is van oorsprong een wedstrijd over 40 km. Totdat de Olympische Spelen in 1908 in Londen neerstrijken en het parcours van de marathonwedstrijd wordt uitgezet. De route voert vanaf Windsor Castle door de prachtige brede straten en groengekleurde parken van Londen en de finish wordt op 40 km bepaald. Al snel blijkt dat de Koninklijke loge iets verder ligt, om precies te zijn 2,195 km verder. Koningin Alexandra eist dat het parcours wordt verlengd, zodat de winnaar pal voor haar Koninklijke loge in het Olympisch stadion zal eindigen. En zo geschiedde. De marathon werd overigens gewonnen door John Hayes uit Amerika. John Hayes was niet de eerste atleet die over de finish kwam. De Italiaan Dorando di Desderio Pietri kwam als eerste het stadion binnen. Geveld door uitputting en de hitte, zakte hij verschillende keren in elkaar. Steeds wist hij weer op te krabbelen en een klein stuk af te leggen. Op een paar meter van de eindstreep kreeg hij de hulp van twee officials, die hem ongevraagd ondersteunden bij het passeren van de finishlijn. Het kostte hem de overwinning, de jury restte niets anders dan hem te diskwalificeren. John Hayes deed er 2.55:18 over, meteen het eerste wereldrecord. Sinds 1923 is 42195 meter de officiële afstand van de marathon.

Een trimmer.